4 redenen om te investeren in ergonomie op de werkvloer

4 redenen om te investeren in ergonomie op de werkvloer

Investeren in de gezondheid van de werknemers is investeren in de toekomst en de ontwikkeling van het bedrijf. Wanneer een bedrijf proactief werkt aan het welzijn van alle werknemers, rapporteert het hogere niveaus van werktevredenheid.

Bovendien helpt ergonomie bij het voorkomen van letsel en verhoogde stress, het verminderen van het risico op het ontwikkelen van beroepsziekten en het voorkomen van ongevallen op de werkplek. Door zorg te dragen voor de gezondheid van jouw werknemers, levert je jouw bedrijf automatisch een aantal voordelen op.

In dit verband zijn bedrijven zich ervan bewust geworden dat investeringen in ergonomie wel degelijk rendement opleveren. Wilt je meer weten over de voordelen die aandacht voor ergonomie op de werkplek voor jouw bedrijf kan opleveren? Bekijk dan onze tips hieronder:

Wat is ergonomisch meubilair?

Een slechte houding op het werk is verantwoordelijk voor enkele van de belangrijkste gezondheidsproblemen van werknemers. Om dit probleem te vermijden zijn ergonomische meubelen ontworpen, die verstelbaar zijn en zich aanpassen aan het lichaam van degene die ze gebruikt.

De ergonomische bureaustoel, bijvoorbeeld, moet op verschillende manieren kunnen worden aangepast zodat de hoogte correct is, evenals de helling van de rugleuning en de hoogte van de armleuningen. Tafels daarentegen kunnen voor welzijn zorgen als ze op de juiste hoogte staan. Daarom zijn ergonomische bureaus in hoogte verstelbaar.

Werken met inadequaat meubilair kan rugpijn, ongemak, vermoeidheid en improductiviteit veroorzaken. Bovendien kunnen verschillende aandoeningen van spieren, wervelkolom en gewrichten het gevolg zijn van het gebruik van ongeschikt meubilair op het werk.

Voordelen van ergonomisch meubilair voor de werknemer

1. Meer comfort

Comfort is altijd een van de belangrijkste factoren wanneer we het hebben over meubilair in bedrijven. Investeren in ergonomisch meubilair kan het comfort dat je jouw werknemers biedt drastisch verbeteren.

Algeheel comfort zorgt voor een beter vermogen om de werkdag aan te kunnen, een goed aandachtsniveau te behouden en het aantal onderbrekingen te verminderen. Bovendien voorkomt comfort houdings- en ergonomie gerelateerde pijn, ziekte en ongemak.

2. Verbeter de kwaliteit van jouw ruimte

De werkruimte is waar we het grootste deel van onze tijd doorbrengen. Het is dan ook gemakkelijk te begrijpen hoe belangrijk de kwaliteit van het bestaan in de onderneming is. Investeren in ergonomisch meubilair is een manier om de kwaliteit van de ruimtes die je jouw werknemers biedt, aanzienlijk te verbeteren. Dit zorgt voor meer tevredenheid, wat zich vertaalt in werknemers die gemotiveerder zijn en loyaler aan het bedrijf.

Een ander voordeel van de levenskwaliteit is de lage incidentie van beroepsziekten die verband houden met houding, meubilair of ergonomie. Dit soort ziektes kan arbeidsrechtszaken opleveren, dus is preventie daartegen een goede oplossing.

3. Productiviteit van de werknemer

Comfortabelere en gezondere werknemers zijn productievere werknemers. Investeren in ergonomisch meubilair kan je de kans geven om kleine fysieke afleidingen zoals pijntjes en kwaaltjes te elimineren. Duidelijker gezegd: jouw werknemers zullen geen ongemakken hebben die tot onderbrekingen leiden.

Verminderde slaap is ook een factor die in de ergonomie aanwezig is, omdat het lichaam comfortabel genoeg is om zich niet snel moe te voelen.

4. Meer aandacht en zorg

De werknemers merken het wanneer het bedrijf investeert in verbeteringen en al snel beginnen zij ook zorg te dragen voor de werkomgeving. Wanneer mensen comfortabel werken, is de tendens dat het verloop en het absenteïsme dalen en dat ieders betrokkenheid bij het werk toeneemt.