De Wet verbetering poortwachter deze stappen moeten je zetten als werkgever

De Wet verbetering poortwachter: deze stappen moeten je zetten als werkgever

Als werkgever zorg je voor de begeleiding en re-integratie van jouw zieke medewerkers. Wat dit precies inhoudt, staat in de Wet verbetering poortwachter. Met een verzuimverzekering van Sazas bescherm je jezelf tegen de financiële risico’s van verzuim. En door de inzet van onder andere de verzuimexperts van Verzuimspecialist Sazas, voorkom je een boete van UWV.

Zo werkt de Wet verbetering poortwachter

Als werkgever ben je eindverantwoordelijk voor de uitvoering en bewaking van de re-integratie. Als jouw medewerker 2 jaar ziek is, bekijkt UWV of je de stappen van de wet juist hebt opgevolgd. Als dit naar de mening van UWV niet zo is, kan UWV een maatregel (loonsanctie) opleggen. Hierdoor moet je maximaal het hele 3e jaar van ziekte nog doorbetalen.

Checklist met stappen

Hieronder volgen alle stappen die je in het eerste en tweede jaar van ziekte moet zetten. De stappen zet je samen met de medewerker en met ondersteuning van jouw arbodienst.

Wet verbetering poortwachter – stappen in het 1e jaar

Dag 1: de ziekmelding

Op de eerste ziektedag moet de medewerker zich ziekmelden bij jou. Deze melding moet binnen 1 week worden doorgegeven aan de arbodienst of bedrijfsarts. Als je verzekerd bent tegen ziekteverzuim, moet je de melding meestal meteen op de eerste dag doorgeven. Zorg ervoor dat je de ziekmelding en de gemaakte afspraken schriftelijk vastlegt. Als het verzuim langer dan 6 weken dreigt te gaan duren, wordt demedewerker uitgenodigd voor een werkhervattingsgesprek met de bedrijfsarts.

Week 6: de probleemanalyse

Als de medewerker na 6 weken nog ziek is, maakt de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse. Hierin wordt onder andere vastgesteld in hoeverre de medewerker arbeidsongeschikt is en welke beperkingen er zijn. Ook de arbeidsrelatie tussen medewerker en werkgever wordt beoordeeld. Naast de medische kant worden ook andere factoren die het verzuim beïnvloeden, zoals de relatie met collega’s en privéomstandigheden, onderzocht.

Week 8: het Plan van aanpak

Als werkgever moet je 8 weken na de ziekmelding op basis van de probleemanalyse een Plan van aanpak opstellen, samen met de medewerker. Dit plan beschrijft wat jullie beiden zullen doen om de medewerker weer aan het werk te krijgen. Als werkgever houd je alle besproken stappen en de voortgang bij in een re-integratiedossier, inclusief al het contact tussen jou en de medewerker. Je mag geen medische informatie opvragen of in dit dossier opnemen, zelfs niet als de medewerker deze vrijwillig deelt. Ook in de weken daarna moet je het dossier bijhouden.

Week 42: aanmelding bij UWV

Als de medewerker nog ziek is, dan moet je dit als werkgever in de 42e week van de ziekte doorgeven aan UWV.

Week 46 t/m 52: eerstejaarsevaluatie

Tussen de 46e en 52e week van het verzuim vindt er tussen werkgever en medewerker een evaluatiegesprek plaats. Hierin bespreek je of de re-integratieactiviteiten volgens plan zijn verlopen en of het einddoel moet worden aangepast. Samen stel je, op papier, de doelen voor het komende jaar vast. De verzuimbegeleiding gaat in het tweede ziektejaar verder.

Wet verbetering poortwachter – stappen in het 2e jaar

Week 88: informatiebrief WIA

Als iemand door ziekte lange tijd niet (volledig) kan werken, heeft diegene mogelijk recht op een WIA-uitkering. In week 88 ontvangt de zieke medewerker een brief met informatie over deze WIA-aanvraag.

Week 88 t/m 93: WIA-aanvraag versturen

In week 88 stuurt UWV het aanvraagformulier voor de WIA-uitkering naar de medewerker. Voorafgaand voert de bedrijfsarts een medisch onderzoek uit. Ook geeft deze een actueel oordeel. Hierna stellen de medewerker en werkgever samen een eindevaluatie op.

De medewerker stuurt de WIA-aanvraag, het re-integratieverslag, de medische gegevens en een eigen verslag vervolgens naar UWV. Ook jij als werkgever moet een oordeel opstellen over de huidige situatie en deelt deze met de medewerker. Kijk voor een voorbeeld hiervan bij UWV.

Week 93 t/m 104: beoordeling re-integratieverslag

Voordat de WIA-aanvraag wordt behandeld, beoordeelt UWV het re-integratieverslag. Als UWV vindt dat jij of jouw medewerker niet genoeg heeft gedaan aan de re-integratie, kan UWV een loonmaatregel van een jaar opleggen.

Week 104: WIA-beoordeling 

Na 2 jaar stopt voor werkgevers de verplichting tot het doorbetalen van minimaal 70% van het loon van de zieke medewerker. De medewerker gaat dan langs de verzekeringsarts van UWV voor de WIA-beoordeling. De verzekeringsarts kijkt naar de medische situatie en de belastbaarheid. Hierna rondt de arbeidsdeskundige van UWV de WIA-beoordeling af. UWV bepaalt dan of jouw medewerker een WIA-uitkering krijgt.