Is de zesurige werkdag de toekomst?

Is de zesurige werkdag de toekomst?

Toen men de computers introduceerde dachten we in eerste instantie dat onze werkdruk zou afnemen. Jaren later zien we dat deze voorspelling niet bepaald werkelijkheid is geworden. Voorheen konden gezinnen gemakkelijk rondkomen van het inkomen van één persoon. Tegenwoordig werken vaak beide ouders. Onze werkdruk lijkt hoger dan ooit en de balans tussen onze carrière en privéleven lijdt eronder.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die zes uur per dag werken minder snel ziek worden. Daarbij blijken werknemers gelukkiger te zijn en meer energie te hebben. Een kortere werkdag kan overwerk voorkomen en helpen om het welzijn te verbeteren. Als we meer vrije tijd tot onze beschikking hebben krijgen we een grotere kans om ons naast ons werk te ontwikkelen. Mensen zouden meer tijd hebben om te sporten, gezondere maaltijden te maken en nieuwe hobby’s aan te nemen. Het is altijd goed om het brein te blijven prikkelen. Een van de manieren waarop je dat kunt doen is door te sporten, mindfulness of het spelen van spellen op sites zoals https://betfirstcasino.be/nl/. Helaas hebben we door onze huidige lange werkdagen hier vaak geen tijd voor met alle nadelen van dien. De zesurige werkdag kan betekenen dat we meer van leven kunnen genieten.

Een betere balans tussen ons privéleven en werk

Er zijn diverse oplossingen om onze werkdruk af te nemen. Zo werken steeds meer mensen vier dagen per week in plaats van vijf. Ook zeggen steeds meer ouders ja tegen een parttime baan. Daarbij werken we vaker vanuit huis zodat we minder tijd kwijt zijn aan in de file staan. In Zweden maken werknemers gebruik van een alternatief: de zesurige werkdag. Dit initiatief werd opgezet om de balans tussen werk en privéleven te verbeteren. Er zijn verschillende bedrijven die de zesurige werkdagen op de proef stelden. Een hoop daarvan zagen dat het welzijn van hun werknemers verbeterde terwijl hun productiviteit hetzelfde bleef.

Waarom bestaat de achturige werkdag?

Al tientallen jaren zijn we gewend aan de achturige werkdag, maar dit is niet per se de beste of gezondste manier. De achturige werkdag stamt uit de tijd van de industrie. Toentertijd werd een beleid gecreëerd om te voorkomen dat werknemers te veel uren per dag zouden werken. De acht uur was gebaseerd op het idee dat de 24 uur van de dag in drie delen zou kunnen worden opgesplitst. Oftewel acht uur werken, acht uur rust en acht uur recreatie. Zoals je ziet is acht uur werken per dag dus niet per se gebaseerd op de ideale hoeveelheid voor efficiëntie of welzijn.

De zesurige werkdag als alternatief voor de vierdaagse werkweek

Voor een aantal sectoren is het niet mogelijk om een vierdaagse werkweek in te stellen. Ook blijkt uit onderzoek dat het voor een hoop werknemers niet ideaal is. Zij hadden namelijk vaak het gevoel dat zij het werk van de dag die ze gemist hadden moesten in halen. Een zesurige werkdag lijkt voor velen een beter alternatief. Daarbij zijn psychologen van mening dat zes uur in plaats van acht uur een haalbaar alternatief is.

Nederland heeft de kortste werkweek van Europa

Nederland werkt het minst aantal uren per week van heel Europa. Wij werken namelijk gemiddeld zo’n 30 uur per week terwijl het standaard gemiddelde 40 uur is. Denemarken komt op de tweede plaats met 33 uur en Noorwegen op de derde plaats met 34 uur. Opmerkelijk genoeg behoren deze drie landen ook tot de toplanden op het gebied van productiviteit. Er lijkt dus een positief verband tussen minder uren werken en een verbeterde productiviteit. Dit zou met name kunnen komen doordat werknemers meer tijd krijgen om te rusten, sporten en leuke activiteiten te ondernemen.