Je bedrijf groeit enorm, wat zijn belangrijke zaken om te regelen?

Je bedrijf groeit enorm, wat zijn belangrijke zaken om te regelen?

Tegenwoordig zie je veel nieuwe start-ups die gigantisch hard groeien en deze groei ook nog eens heel goed managen. Bekende voorbeelden zijn: alle takeaways van deze tijd, de Übers en scooter- en fietskoeriers. Maar ook flitsbezorgers en op het oog eenvoudige websites die soms zelfs uitgroeien tot miljoenen- of miljardenbedrijven. De Bol.com’s dus, de Amazon’s en Alibaba’s.

Deze bedrijven verschillen veel van elkaar maar wat ze gemeen hebben is dit:

  • ze groeien hard
  • ze lijden vaak verlies in de beginjaren
  • ze blijven investeren
  • ze groeien door steeds hun afzetgebied uit te breiden
  • ze zijn sterk in branding, sales, finance en vooral in het genereren van cashflow
  • ze hebben een duidelijke missie en al hun stakeholders in beeld (stakeholders management)
  • ze hebben een sterke invloed op public
    affairs en ze betrekken de stakeholders actief bij het beleid (stakeholders engagement)
  • hun brand is sterk en hun reputatie goed
  • de meesten willen uiteindelijk public gaan door middel van een beursgang

Enorm groeien met jouw onderneming is natuurlijk wat je wenst. Een uiteindelijke beursgang zal de aandeelhouders vaak heel rijk maken. Wie wil dit nu niet?

Cash is king voor deze bedrijven

Voordat we ingaan op het managen van de stakeholders, het maatschappelijke domein en de publieke opinie, is er een ander belangrijk onderwerp wat goed geregeld moet worden. Dat is de cash burn rate. Hiermee wordt bedoeld de mate waarin de onderneming cash verbrandt. Is er op elk moment genoeg kasgeld om alle rekeningen te kunnen betalen? Zonder cash is er namelijk geen groei!

Heb je alle stakeholders in beeld?

Op de tweede plaats is het nodig om te weten welke belanghebbenden er zijn. Het gaat om alle stakeholders in kaart brengen. Ze zijn namelijk cruciaal voor jouw onderneming (stakeholders management). Door het op een juiste wijze aansporen van deze invloedrijke belanghebbenden kan de groei van jouw bedrijf enorm worden (stakeholders engagement).

Invloed uitoefenen op de maatschappelijke positie

Lobbyen is een oud beroep. Het is ook een activiteit die veel voor een ondernemer of branche kan doen. Denk maar eens aan de tabaksindustrie. In deze branche wordt nog steeds veel gelobbyd. Ze beïnvloeden zo hun maatschappelijke positie en de publieke opinie door beleidsmakers te vragen niet zo streng voor hen te zijn.

Van lobbyen naar public affairs

Waar het lobbyen eigenlijk eenrichtingsverkeer is, is public affairs (PA) een stuk complexer. Wanneer je spreekt over public affairs dan onderzoek je ook hoe de stakeholders een optimale bijdrage kunnen leveren aan de missie en/of het beleid van jouw onderneming. Het gaat om de stem die zij kunnen hebben in het vertellen van jouw verhaal. Daarnaast bevat het reputatie management en het creëren van een tevreden achterban. Het is belangrijk om een goede public affairs officer binnen jouw bedrijf te hebben. Je kunt dit ook zelf gaan doen maar dan is daarvoor wel een gedegen public affairs training nodig. Zodat je weet wat je doet. Er komt namelijk veel bij kijken. Een officer in die functie heeft zo’n public affairs training uiteraard gevolgd.