Frankrijk biedt ondernemers gouden kansen mits zij deze uitdagingen onder de knie krijgen

Ondernemen in Frankrijk – Een gouden kans met uitdagingen

Frankrijk biedt voor Nederlandse ondernemers ontzettend veel kansen. Het is dan ook niet gek dat deze twee landen veel met elkaar handelen. Bedrijven die de stap willen zetten naar Frankrijk moeten in dat geval wel rekening houden met een aantal belangrijke zaken.

Frankrijk is een vrij ondernemend land. In 2023 schreven ruim 6,4 miljoen Franse bedrijven zich in bij het Franse register van bedrijven, wat jou als ondernemer voldoende mogelijkheden biedt om zaken mee te doen.

De sectoren waar de meeste Franse bedrijven zich in bevinden zijn financiën, verzekeringen, onroerend goed, diensten en detailhandel. Deze sectoren zijn samen goed voor 42,1% van alle bedrijven die in Frankrijk actief zijn. Bekende organisaties binnen deze sectoren zijn BNP Paribas, AXA, Allianz France en Unibail-Rodamco-Westfield.

In de afgelopen 26 jaar is de export van Frankrijk naar Nederland jaarlijks met gemiddeld 2,35% gestegen. Over dezelfde periode is de export van Nederland naar Frankrijk met gemiddeld 4,66% toegenomen.

Frankrijk is verder ook een van de veiligste landen om als onderneming naar uit te breiden. Het is een van de grootste economieën binnen Europa, heeft een veilige politieke staat en een laag criminaliteitscijfer.

Benodigde documenten

Om je in te schrijven in Frankrijk ben je verplicht om je te registeren bij een van de bedrijfsregisters. Je dient statuten in bij de bevoegde instantie, wat vaak de lokale handels- en vennootschapsregisters (registres du commerce et des sociétés) zijn.

Na het inschrijven van je organisatie in Frankrijk ontvang je een SIREN- of SIRET-nummer, die gebruikt wordt bij het opstellen van contracten, facturen en belastingaangiftes. Dit is vergelijkbaar met het Nederlandse btw-nummer.

Bij bepaalde activiteiten is het nodig om een vergunning aan te vragen bij de préfecture of het stadhuis (mairie). Deze documenten dienen in het Frans te worden opgeleverd en aangezien hier geen fouten in mogen voorkomen, is het verstandig om gebruik te maken van een ervaren Frans vertaalbureau. Een vertaler kan namelijk documenten in de juiste context vertalen en ervoor zorgen dat er geen misverstanden ontstaan.

Een Franse vertaler weet ook precies wat er wel en niet voor moet komen in juridische documenten, waardoor de boodschap van je organisatie altijd intact zal blijven. Op deze manier weet je zeker dat je veilig zaken kunt doen in Frankrijk en je documenten niet worden afgewezen als gevolg van taal- of spellingsfouten.

De verschillende rechtsvormen in Frankrijk

Ten opzichte van Nederland zijn de rechtsvormen net iets anders. De verkeerde rechtsvorm kiezen kan leiden tot het hebben van een verkeerde status en belastingplicht. In Frankrijk zijn er drie hoofdtype dochterondernemingen waar je als organisatie uit kunt kiezen:

  • Succursale: Een Succursale is een nevenvestiging, perfect voor organisaties die zich voor het eerst in Frankrijk willen vestigen. Het buitenlandse moederbedrijf blijft volledig verantwoordelijk voor de activiteiten van de nevenvestiging, waardoor de bedrijfsstructuur simpel is.
  • Société Anonyme (SA): Een SA is een commercieel bedrijf waarbij een startkapitaal van €37.000 vereist is. Deze rechtsvorm wordt bestuurd door een raad van commissarissen, aandeelhouders, een voorzitter en een algemeen directeur.
  • Société á Responsabilité Limitée (SARL): Bij een SARL is er geen startkapitaal nodig, waardoor het redelijk eenvoudig is op te zetten. Daarbij kan één of meer manager dit bedrijf leiden. Een SARL is vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.
  • Société par Actions Simplifiée (SAS): Een SAS is een soort vereenvoudigde N.V. die wordt beschouwd als een van de meest flexibele en toegankelijke rechtsvorm voor buitenlandse bedrijven in Frankrijk. Als er maar één aandeelhouder is, is de rechtsvorm een Société par Actions Simplifiée Unipersonnelle (SASU). Bij meerdere aandeelhouders is het een SAS.

Voor kleinere ondernemingen is het mogelijk om zich in te schrijven als Micro-Entreprise of een Entreprise Individuelle (EI). Deze rechtsvormen zijn specifiek ontworpen voor kleinere bedrijven, die weer bepaalde belastingvoordelen bieden.

Als je als onderneming besluit om personeel in dienst te nemen in Frankrijk, dien je je ook in te schrijven bij het URSSAF. Dit is een netwerk aan organisaties wiens taak het is om sociale zekerheidsbijdragen van werknemers en werkgevers te innen.