Wat wordt verstaan onder ketel staal?

Wat wordt verstaan onder ketel staal?

Ketel staal is staal dat een goede las prestatie heeft, tegen een hoge temperatuur kan, bestendig is tegen alkali en weerstand heeft tegen oxidatie. Het wordt vaak gebruikt bij het produceren van de oververhitter, de hoofd stoompijp en het verwarmingsoppervlak van de ketel. Vaak zit er een koolstofgehalte van 0,16% -0,26%. Wanneer een hoge druk boiler moet worden gemaakt, is het handig om te kiezen voor austenitisch staal dat hitteresistentie heeft. Vaak zitten er ook materialen in zoals mangaan, vanadium en ander soort materialen.

Waar wordt ketel staal allemaal voor gebruikt?

Ketel staal wordt voornamelijk gebruikt om ketels te maken. Waar het echter in verschilt, is voor wat voor industrie het wordt gebruikt. Zo worden ze gebruikt in de scheepsbouw, chemische industrie, olie-industrie, productie-industrie, drukvaten, gasturbines, en andere plekken. De eisen aan ketel staal verschilt dus ook per industrie. Dit kan zijn vanwege veiligheidsreden of de werkomgeving van de ketel die wordt geproduceerd. Als een ketel niet goed tegen hitte kan of makkelijk een scheur krijgt tijdens intens gebruik, kan dit een risico zijn, wat onnodig is wanneer het juiste materiaal wordt gekozen tijdens productie.

Wat voor soorten ketel staal zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten ketel staal. Voorbeelden van ketel staal zijn 1.4903, 1.4901, A182 F92, X10CrMoVNb901 en X10CRWMOVNB9-2. Lees meer over ketel staal op https://virgamet.com/x10crmovnb91-a387-a335-a182-f91-f92-p91-p92-boiler-steel.

1.4903 is een soort staal dat resistent is tegen hoge temperatuur en martensitisch is. Dit betekent dat het materiaal extreem hard en taai is. Dit is vaak nodig omdat een ketel vaak te maken heeft met een hoge druk. Daarnaast wordt er chroom en molybdeen ook toegevoegd als element aan het staal. Dit soort staal wordt soms ook gebruikt voor turbines en in de energie-industrie als ketels zoals een stoomketel, ketel onderdelen enzovoorts.

A182 F91 is duurder dan conventioneel staal. Het is het echter wel waard omdat de kenmerken veel beter zijn dan ander soort staal. Zo heeft A182 F91 bijvoorbeeld een veel hoger resistentie tegen corrosie. Dit kan erg belangrijk zijn als het in een omgeving zit waar corrosie een reële risico is. Er zit vaak een combinatie van stikstof, chroom, mangaan, niobium, silicium, fosfor, nikkel, molybdeen en titanium in A182 F91.

Er zijn uiteraard nog meer soorten ketels, wees dus van tevoren goed geïnformeerd over de verschillende soorten staal en wat de eigenschappen zijn die daarbij horen.