E-bikes: financieel aantrekkelijk op lange termijn?

E-bikes: financieel aantrekkelijk op lange termijn?

Elektrische fietsen zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld. Dit wordt niet alleen gekocht door senioren, maar steeds vaker door jongere mensen die het sneller willen. Er is altijd wel een standaard e-bike met trapondersteuning te vinden. Dan moet je nog trappen, maar wordt je ondersteund door de motor. Uit onderzoek blijkt dat mensen meer kilometers afleggen op elektrische fietsen dan op gewone fietsen. Je bent minder moe en gaat sneller! Daarom is het handig om naar het strand of een andere afgelegen bestemming te reizen. Elektrische fietsen zijn er in vele soorten en maten. Denk aan elektrische stadsfietsen, hybride fietsen, racefietsen en zelfs elektrische bakfietsen! Wil je er een kopen, maar weet je nog niet welke bij je past?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

Er zijn veel dingen waar je op moet letten als je een elektrische fiets gaat kopen. Allereerst natuurlijk wat ga je ermee doen en welk terrein wil je gaan rijden. Ten tweede, wil je een heren-, dames-, ladderframe of laagdrempelig? Wat voor motor wil je, midden, achter of voor? De achterwielmotor is erg stil, wat goed is. Vraag er ook naar bij de fietsenwinkel! Welke apparatuur wil je? Denk aan naafversnellingen of derailleurversnellingen. Als je je benen niet beweegt, de eerste die je kunt schakelen, moet je trappen bij het schakelen. En natuurlijk sensoren: kies je voor een krachtsensor of een rotatiesensor? De krachtsensor meet de kracht die je invoert en de rotatiesensor meet de cadans. De roterende sensor voelt een beetje schokkerig aan, dus dit is misschien een kleinere optie.

Wat kost het nou eigenlijk alles bij elkaar?

Hoeveel kost een elektrische fiets? Je moet al snel denken aan een redelijk model in het bedrag tussen de 2000 en 3000 euro. Ben je veel goedkoper uit, dan moet je natuurlijk nog even afwachten of het echt een goede fiets is. En je wilt er jarenlang plezier van hebben. Vergeet bij aankoop niet: denk ook aan actieradius, hoeveel kilometers je kunt rijden met een volledig opgeladen accu. Je wilt natuurlijk niet af en toe de batterij vervangen. Kies dus bijvoorbeeld voor een mooie elektrische fiets met een super lage instap, een gouden jubileumeditie, een stijlvol lichtblauw model, of een stoere stads elektrische fiets met een goede accu. U kunt ook een proefrit aanvragen bij een halte bij u in de buurt.