Get Ready to Rock Out Een inleiding tot elektrische gitaar

Get Ready to Rock Out: Een inleiding tot elektrische gitaar

Elektrische gitaar leren spelen is een fantastische manier om jezelf te uiten en muziek te maken. Als je klaar bent om in de wereld van versterkt geluid te springen, zijn er een paar basisprincipes die je moet weten voordat je begint te tokkelen en te rocken. Laten we eens duiken in wat je nodig hebt om te beginnen met het spelen van elektrische gitaar!

Gitaartypes en -stijlen

De eerste stap bij het leren spelen van elektrische gitaar is het begrijpen van de verschillende soorten gitaren die er zijn. Elektrische gitaren zijn er in verschillende vormen, maten en stijlen. Het meest voorkomende type is de solid body gitaar, die een massief stuk hout als hoofdbestanddeel heeft. Met dit type gitaar kun je zowel traditionele rockmuziek als jazz, blues en meer spelen. Een ander populair type elektrische gitaar is de hollow-body of semi-hollow-body gitaar. Dit type produceert een meer zachte toon die perfect is voor jazz- of bluesmuziek. Het is ook geweldig voor het spelen van genres als bluegrass of country muziek. Tot slot, als je op zoek bent naar iets heel unieks, zijn er ook 12-snarige elektrische gitaren die 12 snaren hebben in plaats van 6 – waardoor je geluid een geheel nieuwe textuur en gevoel krijgt! Dit is vooral voor ervaren gitaristen een prachtige mogelijkheid.

Uitrusting die je nodig hebt om elektrische gitaar te spelen

Als je eenmaal het juiste type gitaar voor jouw behoeften hebt gekozen, is het tijd om te kijken naar de uitrusting die nodig is om elektrische gitaar te spelen. Het eerste wat je nodig hebt is een versterker, dit maakt je geluid luider en geeft het dat kenmerkende rock ’n roll randje. Vervolgens heb je een soort effectenprocessor nodig, hiermee kun je unieke klanken creëren door parameters als galm of vertraging op je versterker te veranderen. Ten slotte, als je wilt kunnen opnemen of live optreden met andere muzikanten, dan heb je een soort audio-interface nodig (zoals een audiomixer) zodat iedereen elkaar duidelijk kan horen tijdens repetities of optredens