Populariteit e-bikes blijft stijgen!

Populariteit e-bikes blijft stijgen!

Elektrische fietsen hebben de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Ze bieden een efficiënte en milieuvriendelijke manier van transport, terwijl ze tegelijkertijd ondersteuning bieden bij het trappen. Veel mensen laten nu de auto staan en pakken makkelijker de fiets, vooral ook ouderen, hun wereld wordt een stuk minder klein nu ze nog flinke tochten kunnen maken. 

De opkomst van elektrische fietsen

Elektrische fietsen, ook wel e-bikes genoemd, zijn een evolutie van traditionele fietsen. Ze zijn uitgerust met een elektrische motor die wordt aangedreven door een oplaadbare batterij. De motor biedt trapondersteuning, waardoor fietsers langere afstanden kunnen afleggen en heuvels gemakkelijker kunnen beklimmen. Elke fietswinkel, zowel fysieke winkels als online fietswinkels, verkoopt tegenwoordig e-bikes.

Voordelen van elektrische fietsen

Elektrische fietsen bieden verschillende voordelen ten opzichte van conventionele fietsen. Ze zijn bijvoorbeeld een uitstekend alternatief voor woon-werkverkeer, omdat ze mensen in staat stellen om grotere afstanden af te leggen zonder vermoeid te raken. Elektrische fietsen kunnen ook bijdragen aan een gezondere levensstijl, omdat ze mensen aanmoedigen om vaker de fiets te gebruiken in plaats van de auto. Bovendien verminderen ze de impact op het milieu, omdat ze geen uitstoot van schadelijke gassen veroorzaken.

Het belang van accu’s

Accu’s vormen een essentieel onderdeel van elektrische fietsen. Ze voorzien de elektrische motor van stroom en bepalen daarmee de actieradius en prestaties van de fiets. Het is belangrijk om te begrijpen hoe accu’s werken en waar je op moet letten bij het kiezen van een elektrische fiets. Er zijn verschillende soorten merken die ook verschillende soorten accu’s hebben. Als je een ebike hebt van het merk Cortina dan is de kans groot dat daar een Bafang accu in moet. Een andere accu past niet. Zo heeft elke merk maar één type accu die er in past. Sommige fietsmerken zoals Giant hebben hun eigen energypacks. Wel is er per type accu een verschil in capaciteit. Vroeger was je al blij met een 300wh accu. Tegenwoordig is 400 of 500wh vaker het minimum en zijn accu’s van 700wh of groter geen uitzondering meer.

Soorten accu’s

Er zijn verschillende soorten accu’s die worden gebruikt in elektrische fietsen. De meest voorkomende zijn lithium-ion (Li-ion) en lithium-polymeer (LiPo) accu’s. Li-ion accu’s zijn populair vanwege hun hoge energiedichtheid, lange levensduur en lage zelfontlading. LiPo accu’s hebben vergelijkbare eigenschappen, maar zijn vaak lichter en kunnen in verschillende vormen worden geproduceerd.

Actieradius van de e-bikes van tegenwoordig

De actieradius van een elektrische fiets geeft aan hoe ver je kunt rijden voordat de accu moet worden opgeladen. De actieradius kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type accu, het gewicht van de berijder, de snelheid en het terrein. Het is belangrijk om de actieradius van een elektrische fiets in overweging te nemen bij het kiezen van een model dat voldoet aan je behoeften.

Levensduur van de accu

De levensduur van de accu is een belangrijk aspect bij het overwegen van de kosten en duurzaamheid van een elektrische fiets. Accu’s hebben een beperkte levensduur en zullen na verloop van tijd hun capaciteit verliezen. De levensduur kan variëren, maar de meeste kwaliteitsaccu’s gaan enkele jaren mee voordat ze vervangen moeten worden. Het is ook belangrijk om te overwegen of de fabrikant reserveonderdelen of een garantie biedt voor de accu.

Onderhoud elektrische fietsen

Het onderhouden van de accu van een elektrische fiets is heel belangrijk om de prestaties en levensduur te behouden. De accu moet opgeladen worden volgens de instructies van de fabrikant en het is slim te vermijden dat deze volledig leegloopt. Het is ook raadzaam om de accu op te slaan op een koele en droge plaats wanneer deze niet in gebruik is. Daarnaast is een onderhouds- en servicebeurt met regelmaat nodig. Op deze manier kun je altijd zorgeloos blijven fietsen. Je kunt ook zelf onderdelen en accessoires toevoegen aan je ebike. Check eens op https://www.bikebudget.nl/ voor de nodige fietsonderdelen en fietsaccessoires.

Een e-bike die bij je past

Elektrische fietsen bieden een milieuvriendelijk en efficiënt alternatief voor gewone fietsen. De accu’s spelen een cruciale rol bij het bepalen van de prestaties en actieradius van de fiets. Bij het kiezen van een elektrische fiets is het belangrijk om aandacht te besteden aan het type accu, de actieradius en de levensduur. Maar ook de prijs is van belang. In elke prijscategorie is er een e-bike. Vanaf ca. 1200 euro zijn er basis e-bikes en vanaf 3000 euro heb je de paradepaardjes van de e-bikes.

Door rekening te houden met deze factoren kun je een elektrische fiets vinden die past bij je behoeften en je een optimale fietservaring biedt. Als je deze fiets en accu dan goed onderhoudt, kun je jarenlang op avontuur met een perfect passende e-bike.