Wijn bewaren op de juiste temperatuur doe je zo

Wijn bewaren op de juiste temperatuur doe je zo

Wijn verzamelen is een veel voorkomende hobby, en met goede reden. Wijn is er in veel verschillende soorten, maten, smaken en prijzen. Dit zorgt ervoor dat iedereen wel een bepaalde wijnsoort heeft die hem of haar aanspreekt om te verzamelen. Als je eenmaal begint met het verzamelen van wijn, is het een kwestie van tijd tot je een dure woont. Soms plan je hier helemaal niet voor, maar je ziet toevallig onderweg naar huis of op vakantie de perfecte wijn liggen in de vitrine van een wijnerij. Op impuls besluit je deze wijn te kopen en netjes en veilig in de wijnkast te bewaren. Maar daarmee ben je nog niet klaar. Er zijn veel aspecten die je nog moet regelen om je wijn in goede staat te bewaren, zoals temperatuur.

Bewaren in speciale plekken

De makkelijkste en beste optie om de temperatuur te regelen van je wijn, is om een kleine wijnkoelkast aan te schaffen. Deze wijnkasten hebben ingebouwde instellingen om de wijn die ze bewaren onder perfecte omstandigheden te bewaren. Zo houden ze onder andere rekening met licht en temperatuur. Daarnaast zijn de wijnkasten heel stijlvol omdat ze er specifiek voor gedesigned zijn om je wijn in te bewaren. Ze zijn er ook in verschillende groottes, van gigantische kasten voor in de kelder tot kleine wijnkoelkasten voor in je keuken. Je hoeft je daarom nooit zorgen te maken dat je huis te klein is voor een kast.

De perfecte temperatuur

Je kan geen wijnkast halen voor welke reden dan ook, wat nu? De ideale temperatuur om wijn in te bewaren is tussen de 10 en 12 graden celcius. Dit is dus een stuk onder kamertemperatuur. Het is een beetje lasten en onrealistisch om je huis altijd op rond de 10 en 12 graden celsius te bewaren. Het is namelijk zo dat de wijn altijd op die temperatuur bewaard moet worden, je kan dus niet even de kamer warmer maken af en toe, anders gaat dit van de kwaliteit van de wijn af. De beste optie is om een plek in huis te kiezen die je wel altijd in een beetje koudere setting kan laten.

Beste plekken

De beste plekken in huis zijn dus, zoals hierboven vermeld, plaatsen die je altijd rond de 10 tot 12 graden celsius kan houden. Dit is dus niet je woonkamer, tenzij je constant in kou wilt leven. De ideale positie is ergens die een stuk van de woonkamer en alle andere kamers af ligt. Denk hierbij aan een kelder. De kelder is perfect voor het bewaren van wijn omdat het ruim is, en je kan de temperatuur regelen hoe je maar wilt zonder dat het gevolgen heeft voor de temperatuur van de rest van het huis. Hierdoor noemen ze kelders ook vaak wijnkelders.

Het bewaren van wijn op de juiste temperatuur is dus cruciaal om de wijn in een goede staat te behouden. De beste en makkelijkste optie is om te kiezen voor een wijnkoelkast, maar mocht je dit niet kunnen aanschaffen voor welke reden dan ook, weet je nu hoe je de wijn moet bewaren in je huis zonder een wijnkast!