Je wil een eigen website maken maar weet niet welke mogelijkheden er allemaal zijn? Dat is begrijpelijk want er zijn er een hele hoop en je bent waarschijnlijk bang dat je niet de juiste keuze maakt. Daar moet je eigenlijk niet bang voor zijn want er bestaat in dat geval niet echt een “foute keuze”, echter is het wel verstandig om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Je komt er dan vanzelf achter welke mogelijkheden het beste bij jou passen. Heb je er al zin in? Een eigen website maken hoeft niet moeilijk te zijn en wij laten je nu enkele mogelijkheden zien en leggen ook kort uit wat er bij komt kijken.
Een eigen website maken met een website builder
Je hebt ze misschien al eens voorbij zien komen, website builders. Er zijn misschien wel tientallen website builders waarmee je eenvoudig zelf een website kunt ontwikkelen. Voorbeeld van deze websites builders zijn Wix, JouwWeb, Webnode, Weebly en zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan.
Vaak kun je deze website builders gratis uitproberen. Dat is erg fijn want dan kun je eerst even kijken of je er uit komt en of de software iets voor je is. Soms is het zelfs mogelijk om de website builder volledig gratis te gebruiken echter zijn de mogelijkheden wel beperkt. Voor een vast bedrag per maand kun je wel gebruik maken van extra functionaliteiten en je website nog beter maken. Dit allemaal zonder maar een code te schrijven. Je hoeft bij een website builder dus niet technisch onderlegd te zijn.
Nog een voordeel van het gebruik maken van een website builder is dat de hosting voor je geregeld wordt. Je hoeft dus niet los bij een hosting provider de hosting te regelen voor je website. Dit zit vaak inbegrepen bij de software van de website builder.
Zijn er ook nadelen? Natuurlijk, niks is perfect en ook het gebruik van website builders niet. De twee grootste nadelen zijn de volgende:
- Beperkingen in de mogelijkheden
- Je kunt niet zomaar alles ontwikkelen wat je wil. Er zitten beperkingen aan en soms kan het door maatwerk opgelost worden en extra betalen of kan het simpelweg gewoon niet.
- De software is niet open source en je kunt je website dus nooit “verhuizen”
- Stel je bent de software van de website builder beu en je wil de website graag ergens anders naartoe verhuizen dan kom je van de koude kermis thuis. Dit is namelijk niet mogelijk. Wil je weg bij de partij die de software van de website builder ontwikkeld heeft dan moet je de website daar helaas ook achter laten. Je zult je website dan met een andere website builder of CMS opnieuw moeten ontwikkelen.
Een eigen website maken met WordPress of een ander CMS
Naast dat je met een website builder een eigen website kunt maken zijn er ook mogelijkheden met een CMS. In dit geval hebben we het over Content Management Systemen die “open source” zijn. Voorbeelden zijn Joomla, Drupal en WordPress waarbij WordPress het meest gebruikte en populairste CMS is wat er gebruikt wordt.
Een eigen website maken met WordPress heeft onwijs veel voordelen maar net als website builders ook zijn nadelen.
Als je een eigen website met WordPress wil maken dan heb je wel enigszins technische kennis nodig. Niet veel maar een klein beetje is wel handig om te starten. Met thema’s en pagebuilders kom je ook een heel eind zonder technische kennis maar het is wel handig.
De mogelijkheden met WordPress zijn eindeloos en omdat je de code in kunt kun je volledig maatwerk oplossingen maken mits je verstand hebt van programmeren. Dit kun je ook door een Internetbureau laten doen natuurlijk maar WordPress is erg flexibel in het gebruik.
WordPress kun je ook eenvoudig verhuizen naar een andere hosting provider. Dat is een voordeel en dan komen we ook meteen uit bij het “nadeel” van het maken van een eigen WordPress website. Als je een WordPress website gaat ontwikkelen dan heb je ook goede WordPress hosting nodig om je WordPress website online te kunnen plaatsen. Dat kan voor sommige mensen nog al ingewikkeld zijn als je niet thuis bent in het wereldje.
Website builder of WordPress?
Er is geen foute keuze zoals we al eerder zeiden. Het is erg afhankelijk van hoe je onderlegd bent. Heb je affiniteit met het ontwikkelen van een website en hosting dan is WordPress misschien wel een goed systeem om je website mee te ontwikkelen. Ben je totaal niet technische en wil je dit ook niet leren dan is een website builder wellicht een betere uitkomst.