Budgettips voor je volgende trip naar de Balkan

Budgettips voor je volgende trip naar de Balkan

In de Balkan vind je verschillende landen waar je een prachtige vakantie door kunt brengen. Denk aan Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije en Servië. Al deze landen lenen zich uitstekend voor een goedkope budgetvakantie. Bezoek bijvoorbeeld de Servische hoofdstad “Belgrado” of ga voor zon en zee aan de Kroatische of Bulgaarse kust. Hieronder vind je daarom enkele tips waarmee je voordelig door de Balkan rond kunt reizen.

Goedkoop naar de Balkan reizen

De vliegtickets naar de Balkan zijn over het algemeen goedkoop. Voor een paar tientjes zit je al in Bulgarije of in Kroatië. De Balkan leent zich uitstekend voor een autovakantie. Maar als je het huren van een auto te duur vindt kun je prima van het openbaar vervoer gebruikmaken. De bussen in de Balkanlanden zijn namelijk vrij goedkoop. Ook vanuit Nederland vertrekken er dagelijks bussen naar Oost-Europa. Veel mensen gaan backpacken. Je slaapt op campings in hostels of in een goedkope bed and breakfast. Een speciale en avontuurlijke manier van backpacken is de huttentocht. Je trekt door de bergen met een complete rugzak aan kleding en survivalmaterialen.

De Balkan is daarom een perfecte bestemming voor studenten digitale nomaden en expats. Je kunt namelijk voor een tientje per nacht al overnachten in een hostel of appartement. Als je het toch wat luxer aan wilt pakken kun je goedkoop in een Bulgaars all-inclusivehotel verblijven. Bulgarije is nog in opkomst en redelijk onontdekt. Daarom zijn de prijzen daar lager dan in andere Europese landen.

Bezoek de Balkan trail

De Balkan trail is een bijzondere activiteit om te ondernemen. Je loopt namelijk door drie Balkanlanden heen. Dit zijn Montenegro, Kosovo en Albanië. De Balkanlanden kenmerken zich door de ruige bergketens van de Dinarische alpen, fraaie meren, traditionele steden en de unieke Oost-Europese cultuur. Door over de Balkan trail te reizen ontdek je de hoogtepunten van de authentieke Balkancultuur. Kies daarom voor de “Peaks of the Balkan Trail“. Denk aan authentieke bergdorpjes, meren, bijzondere dieren, natuurwonderen en eindeloze groene valleien. Hier ontdek je de Balkan zoals deze vroeger was. Je maakt kennis met de boeren, herders en dorpelingen. Hun tradities worden bovendien al jaren in stand gehouden. De wandelpaden beschikken over een lengte van 192 km en de hoogste bergen liggen op 2300 meter boven zeeniveau.

Een huttentocht maken

Iedereen die avontuurlijk is ingesteld zal een huttentocht een ware belevenis vinden. In de Balkan vind je prachtige natuurgebieden en fraaie bergketens. Daarom kun je, samen met een grote groep, een avontuurlijke tocht door de Balkan plannen. Vergeet niet om een huttentocht paklijst op te stellen. Je neemt een zwaar beladen rugzak mee met spullen die je niet kunt missen. Je doet bijvoorbeeld goede wandelschoenen aan. Bovendien zorg je voor regenkleding, een windjack, een afritsbare wandelbroek, muts, zonnebril, pet, slaapzak, tent, zaklamp en nog veel meer. Deze spullen kun je bijvoorbeeld in kampeerwinkels of in sportwinkels aanschaffen.

De landen Kroatië en Bulgarije

Kroatië en Bulgarije zijn Balkanlanden die erg in trek zijn. Ook avonturiers kunnen er hun hart ophalen. De hoofdstad van Kroatië is Zagreb. Deze stad beschikt over bijzondere architectuur, een traditionele Balkansfeer en prachtige uitgaansgelegenheden. Kroatië heeft een lange kustlijn. Hier vind je diverse campings, hotels en gasthuizen. Het schiereiland Istrië heeft bijvoorbeeld prachtige stranden en pittoreske dorpjes. Denk aan Pula met het Romeinse Amfitheater en de Eufrasiusbasiliek in Porec, een monument van UNESCO. In regio Dalmatië vind je de indrukwekkende “Cetina kloof”, het middeleeuwse stadje “Trogir” en de mooie stad “Split”. Split heeft een uniek oud centrum dat op de “UNESCO Werelderfgoedlijst” staat.

Bulgarije staat ook bekend om haar traditionele steden en dorpen. Bovendien heeft het land zonnige vakantieresorts aan de Zwarte Zee. Denk aan de plaats “Sunny-Beach” waar je boottochten kunt maken, kunt feesten en luxe resorts kunt bezoeken. De hoofdstad “Sofia” beschikt over mooie kathedralen en monumenten. Hier vind je bijvoorbeeld het Alexander Nevski-kathedraal het Ivan Vazov-theater en het Nationaal historisch museum.