Hoe kun je jouw bitcoins veilig opslaan en bewaren?

Hoe kun je jouw bitcoins veilig opslaan en bewaren?

Bitcoins veilig opslaan: hoe doe je dat?

Het behoeft natuurlijk amper uitleg dat cryptocurrencies de laatste jaren hebben mogen rekenen op een flinke toename in populariteit. Bitcoin (BTC) kan je zien als de moeder der crypto’s. Het was de eerste cryptocurrency ooit. Vandaag de dag vormt het nog altijd de populairste cryptocurrency – ook al zijn er door de jaren heen veel crypto’s bijgekomen. Wanneer je besluit om te gaan handelen in BTC-tokens, zal je gekochte tokens ook ergens moeten bewaren. Dit doe je in een wallet. Hiermee is echter nog lang niet alles gezegd; want hoe kun je jouw Bitcoins veilig opslaan? Je leest het hieronder.

Een hot wallet gebruiken?

Cryptocurrency wallets komen in alle vormen en maten. Grofweg zou je een onderscheid kunnen maken tussen hot wallets en cold wallets. Bij een hot wallet sla je jouw tokens online op. Nadat je Bitcoin hebt gekocht tegen de huidige BTC koers, zal je de tokens dus alleen kunnen beheren met behulp van een actieve internetverbinding. Veel exchanges kennen een ingebouwde hot wallet – ook wel simpelweg exchange wallet genoemd. Een hot wallet biedt bijzonder veel gebruiksgemak. Je kan je tokens namelijk altijd bereiken, mits je internet hebt. Het nadeel is echter dat tokenopslag middels een hot wallet niet héél veilig is. Hackers kunnen jouw tokens stelen. Dit is in het verleden helaas al vaak gebeurd.

Hardware wallet voor maximale veiligheid

Heb je de BTC koers lang in de gaten gehouden en heb je de perfecte instap weten te bemachtigen? Dan kan je beter zuinig zijn op je tokens! Een hardware wallet is dé ideale wallet voor wanneer je op zoek bent naar maximale veiligheid. Je bewaart je tokens op een fysiek apparaatje (hardware). Hiervoor is geen actieve internetverbinding vereist. Je slaat jouw Bitcoins dus volledig offline op. Dit betekent dat jij voor de volle 100% het beheer hebt over jouw eigen tokens en dat een hacker er nooit bij kan. De tokens staan immers offline op het fysieke apparaatje bij jou. Een nadeel van een hardware wallet is dat het minder gebruiksvriendelijk is en dat je het kwijt kan raken. Wel zijn hardware wallets tegenwoordig erg simpel te gebruiken en krijg je altijd een zogeheten seed-phrase waarmee jij je tokens kunt herstellen nadat je wallet is gestolen.

Lastige keuze?

Hoewel je na het lezen van bovenstaande wellicht tot de conclusie bent gekomen dat een hardware wallet zonder meer de beste oplossing is, zijn er meer factoren om rekening mee te houden. Een hardware wallet kost namelijk geld. Wanneer je met relatief lage bedragen handelt, kan je je afvragen of een hardware wallet wel het geld (en de moeite) waard is. Je zou ervoor kunnen kiezen om je tokens dan in de exchange wallet te laten staan, maar dit is vaak onverstandig. Crypto’s hebben immers een decentraal karakter. Dit ondermijn je door jouw Bitcoins op te slaan bij een centrale partij – de exchange. Een goede tussenoplossing kan een gratis software wallet zijn. Je houdt dan wel het volledige (digitale) beheer over jouw tokens, maar je hoeft geen hardware wallet aan te schaffen. Een software wallet kan dus een ideale tussenoplossing zijn.

Neem veiligheid serieus

Voor wat voor wallet je ook kiest; het is belangrijk dat je de veiligheid van jouw Bitcoin tokens serieus neemt. Schakel waar mogelijk dus altijd twee-factor-authenticatie in. Hiermee zorg je ervoor dat er altijd wordt geverifieerd of jij wel echt degene bent die bij de tokens wil. Kies daarnaast voor een sterk wachtwoord en probeer zoveel mogelijk informatie over jouw wallet en cryptoposities voor jezelf te houden. Het gebeurt vandaag de dag helaas nog té vaak dat tokens worden gestolen.