Tips voor de beginnende freelancer

Tips voor de beginnende freelancer

Draadloos internet, een laptop en digitale vaardigheden is alles wat de moderne freelancer nodig heeft. Voorbij zijn de dagen dat we elke dag naar kantoor moesten. We verwelkomen het digitale tijdperk en zijn dol op flexibiliteit. We kunnen werken waar we maar willen, wanneer we maar willen en voor welke klanten we maar willen. Ben jij ook van plan om als freelancer aan de slag te gaan, of ben je net begonnen? Wij hebben een aantal gouden tips voor de beginnende freelancer.

Je digitale aanwezigheid

Ten eerste is het belangrijk dat klanten je kunnen vinden. Met een ijzersterk profiel weet jij opdrachten binnen te halen. Je kunt een website opzetten, maar dit is niet altijd nodig. Het opzetten van een website kost een hoop tijd en geld. Hoewel het handig is om een website te hebben waar je naar kunt verwijzen, kun je ook prima zonder persoonlijke site aan de slag. Er zijn verschillende platformen waarop freelancers zich verzamelen. Op je profiel kun je een foto toevoegen, je CV, een korte beschrijving en eventueel referenties en voorbeelden van je werk. Het helpt ook om je LinkedIn profiel aan te passen en te optimaliseren. Als het binnen jouw sector past dan kun je andere social media profielen aanmaken waarmee je je diensten kunt verkopen. Vergeet verder niet dat mond-tot-mondreclame zeer effectief is. Laat mensen in je omgeving en netwerk vooral weten dat je als freelancer te bereiken bent.

Haal zo snel mogelijk positieve beoordelingen binnen

In het begin kan het lastig zijn om klanten te vinden. Het is belangrijk dat je niet opgeeft. Als je merkt dat het even niet lukt, zoek dan wat afleiding op. Maak een wandeling, ruim wat op in huis of prikkel je hersenen met een rondje poker op casino777. Door je gedachten even op iets anders te focussen krijg je soms een nieuw perspectief waardoor je de zaken weer positief ziet. Op een hoop platformen kunnen klanten een beoordeling achterlaten. Deze beoordelingen zijn goud waard. In het begin is het verstandig om op zoveel mogelijk opdrachten te reageren zodat je zo snel mogelijk je positieve beoordelingen kunt binnen halen. Laat je vooral niet tegenhouden door klussen die misschien niet helemaal in jouw straatje passen of opdrachten die onder je niveau liggen. Je zult namelijk zien dat het een stuk gemakkelijker is om interessante projecten te krijgen als je een aantal goede beoordelingen op je profiel hebt staan.

Houd je opties open

Je denkt misschien dat je vanaf het begin één niche moet kiezen en je hier aan moet houden. Dit betekend dat je van het begin precies moet weten welke diensten je aan wilt bieden. In de realiteit is het echter helemaal niet nodig om je op een bepaalde dienst of niche te richten. Er is namelijk geen betere manier om erachter te komen wat je het leukst vindt door verschillende dingen uit te proberen. Experimenteer in verschillende sectoren en probeer eens wat diensten uit. Op deze manier kom je er het beste achter waar je goed in bent en in welke sector jij uitblinkt. Wees niet bang om een divers portfolio op te bouwen. Het kan je vaardigheden alleen maar versterken.

Zorg dat je je zaken op orde hebt

Soms vergeten we dat een freelancers, ondanks dat het één persoon is, gewoon een bedrijf is. Je biedt immers diensten aan in ruil voor een betaling. Daarom is het belangrijk dat je je bedrijf structuur geeft. Schrijf je bedrijf in bij de Kamer van Koophandel, open een zakelijke rekening en neem een boekhouder in dienst. Op deze manier voorkom je boetes en kunnen je klanten erop vertrouwen dat jij je zaakjes op orde hebt.