Een verbouwing kan veel werk vragen. Het is de bedoeling dat je woning uiteraard met een hogere woningwaarde naar de volgende eigenaar kan gaan. Maar hoe kun je je woning nu eigenlijk slim verbouwen? De onderstaande tips helpen je op weg.
1. Een goede voorbereiding staat op de eerste plaats
Een verbouwing brengt veel regels en kosten met zich mee. Het is daarom de bedoeling dat je jezelf goed kunt voorbereiden. Het grote voordeel is dat je woning na een verbouwing meer waard wordt. Door jezelf goed te laten adviseren, kun je meer inzicht in de mogelijkheden krijgen. Hoe moet je een verbouwing financieren? De overwaarde huis opnemen, is bijvoorbeeld een mogelijkheid.
Stel voor jezelf een lijstje met eisen samen. Omschrijf, stap voor stap, wat je wilt realiseren en doe onderzoek naar geschikte materialen. Vraag ook na of je een eventuele vergunning voor de verbouwing nodig hebt. Soms is een bouwvergunning verplicht. Het gaat meestal om grote aanpassingen, zoals een dakterras plaatsen en draagmuren verwijderen. Informeer bij je eigen gemeente naar de mogelijkheden, omdat de regels bij elke gemeente anders zijn.
2. Hoe financier ik de verbouwing?
Met de overwaarde zou je de verbouwing (deels) kunnen financieren. Daarnaast kun je soms ook extra lenen, zodat je de verbouwing daaruit kunt betalen. Vraag altijd hypotheekadvies aan en breng de mogelijkheden in kaart. Soms kun je namelijk een speciale verbouwingshypotheek krijgen.
Daarnaast moet je extra geld achter de hand kunnen houden. Je kunt hiermee eventuele onverwachte kosten dekken. Maak een begroting en stel voor jezelf een realistisch budget samen. Doe ook onderzoek naar prijzen op internet. Denk aan de prijs van een serre, veranda of dakkapel. Je kunt ook eventueel bij vrienden, familie of kennissen geld lenen.
3. Zorg voor efficiënt materiaalgebruik
Kies voor hoge kwaliteit, zodat je bepaalde onderdelen niet snel hoeft te vervangen. Goedkope materialen gaan eerder kapot, waardoor je uiteindelijk dus extra kosten maakt. Met renovlies kun je de muren bijvoorbeeld strak krijgen. Dit effectieve behang vormt de basis voor strak saus- of spuitwerk. Het grote voordeel is dat het behang hetzelfde effect als stucwerk geeft. Je hebt de muren snel egaal en hoeft geen stucwerker in te huren. Ga voor stevig en duurzaam materiaal. Het is je investering namelijk waard.
Wil je je woning laten verbouwen? Kies dan voor de juiste partij. Neem altijd een vakman met ervaring en positieve recensies van voorgaande klanten. Je weet dan direct met welke partij je te maken hebt.
4. Probeer je woning duurzamer te maken
Iedereen wil tegenwoordig duurzaam en goedkoop kunnen wonen. Vervang daarom je oude cv-ketel voor een efficiënte warmtepomp en plaats een serie zonnepanelen op je dak. Daarnaast moet een woning voldoende geïsoleerd zijn, zodat je een duurzaam rendement op kunt bouwen. Laat je dak, vloer, kruipruimte en spouwmuur van een hoogwaardige laag isolatiemateriaal voorzien. Kies ook altijd voor dubbel glas met een HR++ certificering.
5. Prefab of maatwerk?
Prefab is sterk in opkomst. Dit komt doordat de voorgefabriceerde woononderdelen een stuk voordeliger dan maatwerk zijn. Je kunt bijvoorbeeld voor een prefab dakkapel kiezen. Een op maat gemaakt dakkapel kan een hoop (extra) kosten op de kop tikken. De kwaliteit van prefab is minstens zo goed, maar de kosten liggen alleen een stuk lager.